Oldalak

2014. március 10., hétfő

Ezzel foglalkoztam RR helyett

RR-eket kellene hímeznem, még van kettő, ami nálam van, de pénteken betévedtünk az Aldiba és találtam készletben szép kis hímezhető, tavaszi terítőket.

Azt hiszem, 3 fajta volt, 2500 Ft/készlet áron. Fonalak, előrajzolt terítő, tű és leírás a csomagban.
Már volt pár ilyen alkalom az Aldiban, de nem vásároltam meg, mert nem tűntek túl jó minőségűnek se a fonalak, se az anyag... Egyedül a minta tetszett mindig.

Hát most aztán valamilyen túlvilági indíttatásból mégis rászántam magam a vásárlásra.

Na szóval, pénteken késő délután megvettem, de egész éjjel alig tudtam aludni valamit, annyira a terítő járt az eszemben. Na hát tudjuk, hogy ilyenkor mi történik: mindent eldobunk, ami a kezünkben van és rögtön nekiesünk annak, amit még álmainkban is hímzünk :D


Az én választottam egy kannás terítő. Négyzet a formája, minden csücsökben van egy-egy kanna, körülötte szép, tavaszias virágokkal.

Igazam volt, ami a fonalak minőségét illeti, állandóan becsomósodtak. De meggyőződésem, hogy aki ezt a készletet összeállította, nem igazán értett a hímzéshez.
Nem vagyok én sem túl tapasztalt a szár és laposöltések területén, de furcsállottam, hogy egyrészt nem nap szövetre vagy hasonlóan sűrű szövésű anyagra nyomtatták a mintát, hanem hímzővászonra, amire ugye főleg xszemest, hardengert..., tehát valami leszámolhatót szoktunk készíteni. Másrészt, hogy a gyöngy perlé helyett osztott szálú hímzőket adtak mellé. Bár a fonalas rész még nem is olyan furcsa, mert ha nincs kéznél gyöngy perlé, én is szoktam osztott szálúval helyettesíteni.

Ami még érdekes, hogy a terítőn körben van egy aida betét. Jóval ritkább szövésű, mint a 14-es. De csak kvázi dísznek van az anyagon, mert viszont arra nem adtak mintát vagy javaslatot, hogy akár oda is lehetne hímezni, xszemezni. Csak néhány kép erejéig magyarázták el, hogyan kell x-eket ölteni. Meg a francia csomót, de az sincs a mintán, úgyhogy majdnem, hogy csak a szabad hely kipótolására került bele.

Ezek után elolvastam a "használati utasítást": száröltések, kontúrok 2 szállal, minden más 4 szállal.

Na én ezt próbáltam is betartani, bár éreztem, hogy nem lesz valami jó így, de azért bepróbálkoztam, hátha az én tapasztalatom kevés ahhoz, hogy megállapítsam hány szállal érdemes hímezni a lapos öltéseket.

Hát nem 4-el, az tuti! :D
Annyira randák lettek azok az öltések... Egyenletlenek, ferdék, nem találtam el a minta kontúrját, vagy beljebb, vagy kiljebb öltöttem, stb.
Na aztán átváltottam 2 szálra és máris szebb lett az eredmény.

Egyelőre nem bontottam ki a 4 szálasokat, mert csak vágni tudnám a fonalat, arra meg nem biztos, hogy elég lesz a készletbe adott mennyiség. Úgyhogy előbb kihímzem mind a 4 sarkot, majd a végén, ha marad fonal, javítom a 4 szálasokat.

Összefoglalva:
A 4 szálas malőrt leszámítva örömmel hímeztem ezt is és még fogom is, míg el nem készülök vele. (Ha már van aida betét, oda is kerül majd valami!)
Ha valaki türelmes, nem tépi szét a fonalat az első gubancnál, akkor ki lehet bírni a fonal silány minőségét is. Bár a tűvel, amit hozzá adtak nem kísérleteztem, sajátot használok.
Dehát 2500 Ft-ért, mit várunk... Annyit meg megért :)


4 megjegyzés:

Palkó írta...

Szerintem gyönyörűek a laposöltéseid (pedig kinagyítottam a képet... :)))
.. és a minta is nagyon tetszik! Olyan igazi tavaszi!
Legyen sok örömed benne - de azért ne alvás helyett hímezd! :)

CathlenKata írta...

Én hasonlót vettem, sima műszálas vászon ló x .-ek, fonal és tű nélkül 900.-
Ja a széle borzalmas , most majd keresnem kell horgolófonalat hozzá, mert csak el van tisztázva:-( Amúgy tulipános azért vettem. Nemsokára kész majd mutatom. Szóval néha a drágább az olcsóbb...

evikusz írta...

Köszönöm Palkó! Akkor jól fotóztam :D
Nem, egyébként, élőben tényleg látszik a különbség.
Alvás helyett nem hímzek, csak álmomban szoktam :D

Kata, a szélével nincs bajom, de nem is rossz ötlet a horgolás :D
Kíváncsi vagyok a terítődre!

Vera írta...

Én sosem mertem így készletbe venni, akár milyen kézimunkát...Minden esetre így jól mutat fotón keresztül... Majd a mosásnál azért vigyázz... Egyébként már álmomba én is kézimunkáztam, ép azt amivel egyébként nagyon benne voltam.
De mielőtt xszemeztem volna és a blogom se volt, majongoltam /játszottam/.. Volt hogy arra ébredtem melyik ikont hova tegyem.
Vigyázz magatokra!