2014. március 21., péntek

Kispárna hokedlire, pántokkal - Tutorial

Történet:

A konyhai kis hokedlinkre vettünk egy-egy kispárnát. Jól nézett ki meg minden, de az első mosás után a külső anyag összement, de a szívacs benne változatlan méretű maradt. Így a párna elég deformált lett.
Ráadásul, inkább háttámlás székre való, mert két sarkán vannak a kötők, de ha rákötöm a hokedlire, akkor inkább lecsúszik az egyik oldalra, mintsem a helyén maradna a párna.

Ezért aztán eldöntöttem, hogy inkább varrok olyat, ami hokedlire illik és még a helyén is marad.


Két fajta anyagot használtam, így egy párnát két féle módon is feltehetünk. Kötők helyett gumis, tépőzáras pántokat varrtam és nem a sarkokra, hanem az egyik oldal közepére, egymással szemben. Hokedlire illőt :)

Közben fotózgattam, úgyhogy íme az elkészítés leírása:

Hozzávalók:

 • egy virágos anyag
 • egy erősebb, egyszínű anyag (nekem bordó)
 • öntapadós tépőzár
 • gumi
 • vlies (a szivacs helyett)


Szabás (2 db kispárnához):

Először is lemértem a hokedlimet, aminek az ülőke része 29x29 cm-es. Ehhez képest számoltam ki a szükséges anyagokat. A vlies miatt az oldalakhoz 2,5 cm-t adtam hozzá, ebben benne van az 1 centis varrásszél is.

Mielőtt nekilátnátok az anyagdarabok kiszabásának, avassátok be az anyagot, hogy később ne menjenek össze a mosásnál. Különben úgy jártok, mint én a vásárolt párnákkal :D
 • 2-2 db 31,5 x 31,5 cm-es négyzet a virágos és a bordó anyagból
 • 4 db 31,5 x 31,5 cm-es vlies négyzet
 • 4-4 db trapéz formájú anyagdarab a virágos és a bordó anyagból: A hosszabb része 7,5 cm, a rövidebbik 4 cm, a magassága 10 cm lett 1 centis varrásszéllel együtt.
 • 4 db 12,5 cm hosszú, 1 cm széles gumi
 • 4 db kb. 4 cm hosszú darab az öntapadós tépőzár kampós feléből
 • 4 db kb. 4 cm hosszú darab az öntapadós tépőzár bolyhos feléből
Pántok megvarrása:

A bordó anyag rövidebbik végéhez hozzáerősítettem talpszéles öltésekkel a gumikat. Úgy, hogy a gumi az anyag színoldalára kerüljön, és a gumi vége az anyag szélével egyezzen.

Ezután, színt színnel szembe fordítva összevarrtam a virágos anyagot a bordó anyaggal úgy, hogy a gumi a két anyag közé került és a trapéz hosszabbik oldalán kilógott. A trapéz 7,5 centis részét, ahol a gumi kilóg, nem varrtam be, mert itt fordítottam ki a pántot. Ezt nem is kell bevarrni mert majd a párna oldalába kerül, így mindenképpen be lesz varrva.
Összevarrás után, a rövid oldal sarkait levágtam a varrattól kb. 1-2 mm-ig.
A be nem varrt lyukon keresztül kifordítottam a trapézokat, eligazgattam a sarkokat és az éleket, majd megvasaltam az anyagot.

Színoldalról végig varrtam rajta tűzőöltéssel. Egyrészt díszítésként másrészt megerősítésként is szolgál. A gumis résznél megerősítettem: egy négyzetet varrtam a gumira, közepén egy x-el, ahogy a képen is látható.


Az öntapadós tépőzárakat, a gumi szabad végéhez helyeztem és a gumi mind a két oldalára ragasztottam egy-egy tépőzárat.


Figyeljünk oda, hogy a tépőzáraknak meglegyen a párja! Lehet úgy is, hogy egy gumira teszünk bolyhos és kampós tépőzárat is, de én úgy csináltam, hogy két gumira csak bolyhosat, kettőre pedig csak kampósat raktam.Az öntapadós cucc önmagában nem elég, max a gombostűzést spóroljuk meg vele. Még körbe kell varrni.
Tehát, körbe varrtam, majd a közepébe is varrtam egy x-et. Sajnos, a tépőzárat nem lehet nagyon szépre varrni, legalábbis, az én háztartási varrógépem nem képes rá. De ez úgy sem látszik, mert a hokedli alján lesz.


Ezzel elkészültek a pántok. Párosítsuk őket össze úgy, ahogyan majd a székeken szeretnénk látni.

Kispárna összeállítása:

A vlies-eket felvarrtam az anyagok hátoldalára talpszélesen, majd körbe szaladtam rajtuk a cikk-cakk öltéssel.

Ezután elővettem a párba rendezett pántokat és bejelöltem a pánt közepét és a bordó négyzet közepét is. Egyeztettem ezeket a pontokat úgy, hogy a pánt be nem varrt széle a bordó anyag szélével legyen párhuzamos és a pánt a bordó anyag színoldalára kerüljön. Talpszélesen levarrtam.


Én úgy csináltam, hogy ha a virágos fele van felfelé a párnának akkor a bordó pánt legyen kívül, ha a bordó fele van felfelé akkor meg a virágos pánt legyen kívül. De lehet úgy is hogy a bordó a bordóval, virágos a virágossal...

Miután a pántok felkerültek a bordó anyagra, színt színnel szemben rávarrtam a virágos anyagokat. Úgy kellett összeilleszteni, hogy a pántok a két réteg közé kerüljenek és vigyázni hogy a tépőzáras, gumis rész nehogy véletlenül a varratba kerüljön.


Ki hagytam kb. 15 centis részt, amin keresztül kifordítottam a párnát. Ezt a lyukat tegyük olyan oldalra, ahol nincs pánt.
1 centisen összevarrtam, a csücsköket levágtam, majd kifordítottam a párnát.


Kifordítás után a varratokat az élbe rendeztem, a sarkokat elrendeztem, hogy szépen kiforduljanak. Ezután óvatosan megvasaltam az éleket, hogy a vlies ne olvadjon meg, beleértve a lyukat is, amin keresztül kifordítottam. A lyukat begombostűztam, és amennyire csak lehetett, a párna széléhez közel végigvarrtam.

Ezzel bevarrtam a lyukat és adtam egy kis dísztűzést is a párnának.
És szerintem, a tartása is jobb lett tőle.


Jöhetett a főpróba. Felraktam a párnát a hokedlire. Így néz ki a tépőzáras pánt használat közben:

Ez az a rész, amit nem fogunk mutogatni a vendégeknek :D

Remélem, segítettem, ha mást nem, az ötlettel, hogyan lehet hokedli-biztos kispárnát készíteni. :)

Jó szórakozást!

4 megjegyzés:

Vénember írta...

Hány hokedlid is van? :-)

evikusz írta...

Össze-vissza, két egész darab :D

Palkó írta...

Nagyon tuti lett! Alaposan megvarrtad, és ha beavatott anyagból készült (gondolom :))), akkor ez maradandó darab lesz :)))

evikusz írta...

Áh tényleg! A beavatást el is felejtettem leírni, pedig pont az lett volna az előny a vásárolt párnákkal szemben.
Ezt most pótoltam.

És igen, én beavattam :D Úgyhogy, bízom benne, hogy sokáig kitart :)

Köszi!