Oldalak

2012. július 27., péntek

Anyagfestés 3. - Tippek, trükkök, technikák

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, amikor elmesélek néhány módszert arról, hogyan fessünk változatos mintákat textiljeinkre vagy hogyan varázsoljunk egy snassz fehér fonalat színpompás alapanyaggá!

Márványos hatás és gyűrögetés

Erre hímeztem az őszirózsát, amiből aztán díszpárna lett.

Kezdjük a kedvencemmel. Teás és kávés festésnél már beszéltük, hogy úgy lehet legkönnyebben elérni a márványos hatást, ha a sütőbe egy kicsit tovább hagyjuk és ott, ahol hozzáér az anyag a tepsihez, kicsit megég és erősebb lesz a szín.

Textilfestékkel ez úgy néz ki, hogy jó alaposan összegyűröd az anyagot, majd beleteszed a festékbe és, ha kellőképpen befogta, akkor szárításhoz sem simítod szét, hanem úgy, gombócban hagyod megszáradni.

Előfordul, hogy a gyűrődések hatására egészen érdekes minták jelennek meg az anyagon. Nem márványos lesz, hanem úgy néz ki, mint a tintapaca tesztes képek.

Színátmenet avagy mártogatás

A két csücskét belemártottam az anyagnak, így a közepe világos maradt.
Pont úgy néz ki, mintha az ébredező sárkány fiókára rásütne a reggeli napsugár :)

Az előzőnek nincs értelme fonalakon, de ami most következik, nagyon is alkalmazható fonalakra (horgoló vagy hímzőfonálra egyaránt).
Ha fonalakat szeretnénk festeni, és nagyobb gombolyagunk van belőle, akkor érdemes azt kisebb darabokra vágni, oly módon, hogy feltekerjük egy CD tokra vagy egy nagy könyv hosszabbik oldalára.
Így kapunk belőle egy tetszőleges hosszúságú motringot.

Játszhatunk is a színekkel, nézzük előbb azt, amikor csak egy színt használunk:
Mártsuk bele az anyag egyik végét a lébe, aztán terítsük ki az edény szélére, had ázzon. Addig másik fele teljesen érintetlen marad.
Majd amikor már eléggé befogta a festék az alját, egy halovány pillanatra merítsük el a többi részét is, ügyelve arra, hogy sokkal világosabb legyen ez a fele, mint a már beáztatott rész.
Nem lesz határozott választóvonal a kettő között, mivel az anyag folyamatosan szívja magába a nedvességet és valahol középtájt fokozatosan fog halványodni.
Itt lehet játszani az iránnyal is, hogy vízszintesen, vagy keresztbe merítjük a textilt.

A festett horgoló fonalból ilyen virágokat lehet kihozni.

A másik hasonló változata ennek, hogy mind a két végét beáztatjuk az anyagnak, csak a középső részeket hagyjuk ki a léből. Így középen lesz szintén egy átmenet, de a két vég intenzív lesz, nem pedig fokozatosan halványodó/sötétedő.

A fonalnál érdemes túl haladni a közepén vagy a festett vagy a festetlen irányba, így a hímzés vagy horgolás érdekesebb lehet.

A merítés arányait is lehet variálni: a felénél többet mártasz bele, vagy kevesebbet, egyik felét fehéren hagyod vagy csak a végét... Engedjétek szabadjára a kreativitást és próbáljatok ki mindent, ami eszetekbe jut!

A másik variáció természetesen a több színbe való mártogatás. Dettó ugyan az, mint az előző, csak itt a másik felét egy másik színbe mártjuk bele.
Még azzal lehet variálni, hogy két tálat egymás mellé toltok és egyikbe az anyag egyik felét, másikba az anyag másik felét teszitek. Középen pedig összeér a két szín (ha mégsem, mártogatással rá lehet segíteni).
Háttérben: gyűrögetéssel létrehozott anyag, mintha tintapaca teszt lenne
Előtérben: két színes mártogatások

Pacsmagolás

Vegyünk egy anyagdarabot vagy egy vattát, mártsuk bele a textil festékbe és pacsmagoljuk össze a befesteni kívánt anyagot/fonalat.
Lényegében ennyi :D

Egy vattát egy színhez használjunk, hacsak nem akarjuk szándékosan keverni őket... és persze, gumikesztyűt!!!!

Nyomda

Na ezt nem régen olvastam én is.
Kell egy karton darab, egy madzag (mondjuk spárga), tetszőleges vastagságban.
A madzagot ragasszuk a kartonra olyan formában, amilyet szeretnénk látni az anyagon.
Ennél szerintem, lehet sűrűbb/intenzívebb festéket keverni. 

Mártsuk bele a házi nyomdánkat a lébe és máris mehet az alkotás.

Kötözés vagy batikolás

Az anyag összekötözése is egy nagyon érdekes dolog. Abból adódnak a minták, hogy a madzag alatt és körül nem fogja be a festék az anyagot, illetve nem olyan erősen fogja be.

Azzal, hogy a madzagot milyen szorosan tekered az anyag köré szabályozhatod a színek erősségét is. Mindenesetre nem érdemes túl lazán hagyni, mert akkor olyan lesz, mintha nem csináltál volna semmit.

Itt is lehet játszadozni, hogy kisebb-nagyobb darabot kötözünk be, a szélén/közepén/csücskökön kötözünk vagy végig az anyagmentén azonos távolságra...


Természetesen a különböző módszereket lehet vegyíteni egymással, pl: kötözést a mártogatással.
Ki lehet próbálni azt is, hogy milyen amikor az anyagot szárazon mártogatjuk a színező anyagba és milyen amikor előtte már beáztattuk tiszta vízbe (hidegbe-melegbe).

Ha tudsz még egyéb technikáról vagy kipróbáltál már te is valamilyen módszert, szívesen veszem, ha megosztod velem/velünk is a tapasztalataidat!

2 megjegyzés:

Orchidea írta...

...nagyon érdekesnek találtam és hasznosnak. Köszönöm szépen !

evikusz írta...

Örülök, hogy tetszett! :)