Oldalak

2012. július 17., kedd

Anyagfestés 2. - textil festékkel

Gondoltam, ha már leírtam a teás-kávés tapasztalatokat, írok még egy bejegyzést a textil festékes verzióról is.

Hozzávalók:
  • textil festék
  • üveg edény, evőkanál
  • ecet vagy só
  • kiszuperált rongyok, törölközők
  • anyagok, fonalak amiket befestesz

A textil festékek közül én Ibériát és a Columbust használtam eddig. Most egy táblázatba rendezve megpróbálom érthetően felvázolni a különbségeket, előnyöket, hátrányokat...

Iberia Columbus
Színárnyalatok 14 52 (ennyit számoltam össze, de lehet, hogy van több is...)
Mennyiség/kiszerelés 2x12,5g/doboz 5g/tasak
Hatékonyság intenzív, élénk színek, kevés festékkel sok anyagot be lehet festeni nagyon szép színárnyalatok, kis mennyiségű textilhez ideális, de intenzívebb színekhez sok festék anyag kell
Lelőhelyek drogériák, Rossmann, DM, Auchan (itt láttam eddig, web háztartási boltok, kreatív boltok, web
Ajánlott vásárlási mennyiség Sokáig kitart, így színenként egy-egy doboz bőven elég, kivéve, ha több kilónyi ruhát akarunk festeni, akkor érdemesebb elolvasni a használati utasítást. A nagy választék miatt érdemes egyszerre több árnyalatot is beszerezni, akkor is ha most éppen nem akarunk vele festeni. Ha csak 1-1 anyagfecnit festünk vagy kevés fonalat, akkor elég árnyalatonként 1 zacsi, de a kedvenc színeinkből jöhet több is.
Ár 500-700 Ft 90-170 Ft (200Ft-ért már sok egy zacsi, mindenképpen 100-hoz közelítsen, ha vásároltok.)
Színek keverése Kísérletező kedvűeknek abszolút kötelező!

Én általában sót szoktam tenni a textil festékhez, de olvassuk el a használati utasítást és ha jobbnak ítélitek meg az ecetet, akkor használjatok azt.
A sót nem szabad sajnálni!

Kb. egy teás kanálnyi festékhez egy fél maréknyi só nem sok.

Itt is érvényes, hogy az előkészített anyagdarabokkal, fonalakkal időt és bosszúságot spórolunk meg magunknak!

Mindig gumikesztyűben dolgozzunk! A textil festék nagyon gyorsan és maradandóan fog!
Ha kifröccsenne, azonnal töröljük le! Akár egy-egy csepp is foltot tud hagyni örökre, még a csempén is, ha túl sokat várunk.

Az anyagot mindig forró lébe helyezzük bele, mert csak akkor fogja be az anyagot. Ha már kezd kihűlni a festék, de mi még használnánk, dobjuk be egy kicsit a mikróba, hogy újra felmelegedjen.
Természetesen, ha sokáig szeretnénk áztatni az anyagot, nem baj ha kihűl, de mindenképpen még meleg vízbe merítsük a textilt.

A befestett anyagokat alaposan csavarjuk ki, majd régi rongyokra, törölközőkre terítsük le, lehetőleg használjunk dupla törölközőt, nehogy átázzon és megfogja az alatta lévő dolgokat.

Hagyjuk megszáradni az anyagokat.

Figyelem!
Minden festett anyagot alaposan mossunk át használat előtt! Máskülönben hímzésnél, varrásnál összefoghatja a többi anyagot.
Itt figyeljünk arra, hogy túl forró vízzel, ha mossuk sokat fakulhat a szín. De mindenféleképpen meleg vagy langyos vizet használjunk és némi szappant, hogy a felesleges szín kijöjjön.
Vasalásnál is érdemes egy kiszuperált törölközőt teríteni a vasalódeszkára, mert a forró vasaló is kihozza a színeket. Gőz nélkül vasaljunk! Akkor nem fog annyira az anyag.

Jó festegetést! :)

4 megjegyzés:

Orchidea írta...

...örülök , hogy elolvashattam mind két részt, nekem hasznos volt, annak ellenére, hogy valódi festékkel : Akrillal fogok fehér alapanyagra festeni és természetesen mintákat, ahogy kívánja a kép - és azt a részt hímezem szalaggal, ahol a virágok lesznek. Azért tanultam így is 1-2 dolgot.

evikusz írta...

Biztos nagyon szép lesz. Hasonló képeket már láttam. Majd szólj, ha elkészültél vele! Megcsodálom :)

Éva írta...

En függönyt szeretnek atfesteni bezsrol pinkre.
Ez is megoldható ezzel a módszerrel??? Koszi

evikusz írta...

Nem hiszem, hogy az átfestés sikeres lehet, mert a textilfesték nem fedi el a régi színeket. Így valószínű, hogy csak más színű lesz, de nem pink.

Esetleg, ha van még kis anyagdarab a bézs függönyből, tegyél egy próbát, hogy mi lesz belőle. Ha tetszik, akkor be lehet festeni az egész függönyt. De ha nem tetszik, akkor nem rontod el az egészet.